2007. júl. 27.

A titkosszolgálat vezetője lemond

És akkor gyorsan felskiccelnék egy olyan blogbejegyzést, amilyet igazándiból eredendően szándékoznék írni. A "mit tanulhatnánk a finnektől" nagyon régi gondolatához kicsit hasonlóan, de más indokból, nagy kedvet érzek arra, hogy finnországi tapasztalatokat/híreket írjak le. eredendően az is eszembe jutott, hogy egyes eseményeket leírnék olyan stílusban is, ahogy ugyanazt a csodálatos, biztos szakmai alapokon álló, megbízható, színvonalas magyar sajtó tálalta volna. "Sajnos" közben rájöttem, hogy az ember gyorsan kiszakad, és mint anomáliát amúgy is törli a zsigerekből a vonatkozó tapasztalatokat, úgyhogy az utóbbi valószínűleg elmarad. Mégis megpróbálkoznék egy egyszerűvel:

nem fogtok hinni nekem, de Finnországban komoly téma az ügynökügy. Dióhéjban arról van szó, hogy egyesek nyilvánvalóan együttműködtek annak idején kelet-európai titkosszolgálatokkal, jelesül leginkább a Stasi-val. Egy jelentős közéleti szereplő, bizonyos Alpo Rusi keveredett bizonyos szivárogtatások eredményeként bizonyos (kellemetlen) helyzetbe, ami nagy mértékben katalizálta a viszonyokat, és bizony, bizony, a tömeg (és most már a köztársasági elnök-asszony is) listákat szeretne. Rusiról többé-kevésbé az derült ki, hogy "nem érintett", feljelentette a titkosszolgálat vezetőjét, aki ellen nem indult eljárás - előzmények dióhéjban.

Ma vezető hír, hogy az illető lemondott, mint a közszolgálati csatorna közli, a rendőrfőnök leszögezte, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy tegnap bebizonyosodott, a szolgálat félrevezette a kormányt az információk létezésére vonatkozóan, és vagy tíz éve titkolja őket. Ellenben a lemondás hátterében hosszas betegeskedés áll, és a tisztséget "normális módon meghirdetésre kerül". Emlékeztetnek arra, hogy a következő vezetőt a kormány nevezi ki. A leköszönő Nevala még annyit mondott, hogy szerinte meghatározott időre kéne kinevezni a szolgálatok vezetőjét.

Mit is tartok érdekesnek mindebből. A hír informatív. Kiderül, ki mondja, mit mond, nem kezd el esszézni azon, hogy haha, persze, betegség. ha lesz valós információ hozzá, majd elkezdi.
Másrészt pályázatról beszél. Nem előkerül valami csodafegyver a jóisten tudja honnan, aki nagy szakértő, csak eddig nem hallottunk róla. Megnyitják pályázatra. Nahát.

Nincsenek megjegyzések: